De beste wensen

Ik kwam vandaag ik een collega tegen die ik nog niet gezien had in het nieuwe jaar. Ik wenste hem de beste wensen en toen zei hij: “Dat mag niet meer hè, het is al 6 januari geweest.” Nou vind ik het sowieso al vervelend als mensen mij betuttelen, maar dit loopt wat mij betreft de spuigaten uit. Ik wens hem de beste wensen – lees: een onbaatzuchtige daad van liefde voor mijn medemens – en in plaats van ze dankbaar aan te nemen vindt hij het nodig om mij op de regels te wijzen. Nee oké prima, dan krijg je toch gewoon níet de beste wensen? Weet je wat? Ik hoop dat je dit jaar Rodehond krijgt. 

Het is toch eigenlijk merkwaardig dat wij een systeem hanteren waarbij we elkaar het hele jaar al het slechts van de wereld mogen toewensen (immers: vrijheid van meningsuiting) en maar zes dagen per jaar het beste?

Ik vind het qua seizoen ook helemaal niet kloppen. Als het zomer is en zonnig, dan gun ik iedereen alles. Als ik op een warme zomeravond over de Amsterdamse grachten fiets, dan hou ik van iedereen. Dan zou ik het liefst over het water willen roepen: de beste wensen, mooie mensen! Maar tussen 1 en 6 januari heb ik dat nooit. Dan is het koud en mistig, de zon komt nooit meer op en ik heb net een week met mijn familie doorgebracht. Dan heb ik juist meer dat ik iedereen die voor mijn voeten loopt een tergend langzame ondergang toewens.

Daarom stel ik voor dat we het schema omdraaien. Laten we met zijn allen afspreken dat we elkaar voortaan het hele jaar lang de beste wensen wensen en alleen tussen 1 en 6 januari het slechtste. En dan maken we van die dagen ook echt een feestje. Een zesdaags festival met muntjes, pendelbussen, rollende keukens alles. We noemen het Fête de la Tourette –  laten we stoppen met opkroppen! Dan mag heel Nederland elkaar daar, op een modderig festivalterrein, zes dagen lang het aller- allerslechtste wensen. Heerlijk. “Kijk uit je doppen blinde tak, je ziet toch dat ik hier loop? Ik hoop dat je vrouw een schimmel aars krijgt.” “Hé wat zit je nou te kijken lamme zeug? Ik hoop dat je in de schuldsanering komt. En je moeder ook.” God wat lijkt me dat lekker. 

En dan na een dag of zes is alle opgekropte woede eruit en dan zijn we prima in staat om elkaar de rest van het jaar alleen maar het allerbeste te wensen.

Laat een reactie achter

© Jans Budding 2020