Alsof ze er altijd al was

Het valt mij op dat veel mensen die op kraamvisite komen hetzelfde zeggen. Namelijk: ‘Het is net alsof ze er altijd al was hè.’ Het is eigenlijk geen vraag, maar meer een statement. Zo voelt het, als je een kind hebt. Punt. Maar eerlijk gezegd herken ik het niet. Ik vind het allemaal spannend en gloednieuw en totaal anders dan toen ze er nog niet was.

Vaak voegen ze er nog aan toe: ‘Je kunt je nu al niet meer herinneren wat je allemaal deed op een dag zonder kinderen, hè?’ JAWEL! Dat kan ik wel! Soms werkte ik. Soms ging ik de stad in met vrienden. Soms keek ik op één dag alle afleveringen van Friends seizoen 9, zonder me ergens om te bekommeren. Ik kan het me nog precies herinneren. Dat was namelijk twee maanden geleden nog en dat heeft maar liefst de rest van mijn leven geduurd.

Mijn vrienden zeggen het, mijn ouders, de buren, laatst zelfs de kapper. Het lijkt wel alsof ik de enige ouder ben die niet het gevoel heeft dat mijn kind er altijd al was. In het begin ging ik er steeds tegenin en zei ik dat het voor mij nét was alsof ze er pas nét was. Maar ik ontdekte al snel dat het gesprek daar nooit echt leuker van wordt. Je wordt toch een beetje de spelbreker die niet gezellig meepraat. De zuurpruim die reageert op de vraag ‘lekker weertje hè’ met ‘nou, het is mij te heet’. Dus inmiddels heb ik besloten om maar gewoon mee te praten. ‘Nou inderdaad, het is bijzonder hoe dat werkt. Ik kan haar met geen mogelijkheid meer wegdenken!’

Ik vraag me af hoeveel van deze mensen ooit door hetzelfde proces zijn gegaan. Dat ze in het begin dapper hun eigen mening hebben verkondigd, tot ze na verloop van tijd ook maar zijn gaan meepraten met de massa. En dat ze dat inmiddels zo vaak hebben gedaan dat ze er zelf in zijn gaan geloven. Misschien sta ik binnenkort bij andere ouders ook wel te verkondigen dat ik me niet meer kan herinneren hoe het leven zonder kinderen was!

Zou dit dan het officiële begin van het moederschap zijn? Dat je jezelf net zo lang wegcijfert om de goede sfeer te behouden, tot je op een dag niet meer weet wie je zelf ook alweer was?

Laat een reactie achter

© Jans Budding 2020